miercuri, 13 ianuarie 2016

Gândire, emoție și acțiune în comunicare

Bine v-am regăsit!

Ne apropiem deja de mijlocul primei luni din 2016. Sper ca începutul acesta de an să fie prielnic pentru voi și să vă găsească cu energie în activitățile în care sunteți implicați.

Noi vom continua seria articolelor referitoare la stabilirea relațiilor cu ceilalți și importanța acestui lucru în comunicarea cu cei din jur. Cartea pe care o citesc în prezent este scrisă de John Maxwell și se numește „Toți comunicăm dar puțini stabilim și relații”.

Comunicarea eficientă este importantă atât în mediul profesional cât și în relația pe care o avem cu familia și prietenii.

O idee rostită de cineva poate să aibă un impact pozitiv asupra ascultătorilor și aceeași idee rostită de altcineva îi poate lăsa indiferenți. Poate vi s-a întâmplat și vouă să primiți aceeași rugăminte din partea a doi prieteni și pe unul să doriți imediat să îl ajutați iar la rugămintea celuilalt să aveți ezitări. Vi s-a întâmplat vreodată să refuzați o ofertă din partea unui reprezentant de vânzări și să acceptați aceeași ofertă facută de un alt reprezentant?

Eu am trecut prin astfel de situații în care aceleași cuvinte rostite de două persoane au avut un impact diferit asupra mea. M-am întrebat de multe ori ce fac diferit cei care comunică eficient, cei al căror mesaj are un impact pozitiv asupra publicului.

Comunicare poate fi împărțită în trei componente: cuvintele, tonul vocii și limbajul corporal. Se pare că, spune Maxwell, ceea ce spunem contează într-o proporție foarte mică față de modul în care spunem acel lucru și cum interpretează ceilalți mesajul nostru.

Când vrem să comunicăm ceva unei alte persoane este important să fim atenți la trei aspecte: gândire, emoție și actiune. Gândirea este reprezentată de cunoștințele pe care le avem despre acel subiect, emoția are legătură cu pasiunea noastră pentru acel subiect și acțiunea are legătură cu ceea ce facem în legătură cu acel subiect.

Toate acest trei elemente sunt în strânsă legătură și ele trebuie să se regăsească în orice proces de comunicare. Dacă unul dintre cele trei elemente lipsește atunci în comunicarea noastră cu ceilalți vor apărea rupturi care pot afecta relația pe care încercăm să o stabilim.

J. Maxwell a exemplicat foarte bine cum poate să apară această ruptură și o să citez mai jos din cele scrise de el:

Dacă încerc să comunic:
  • ceva ce știu, dar nu simt, comunicarea mea este lipsită de pasiune
  • ceva ce știu, dar nu pun în practică, comunicarea mea este teoretică
  • ceva ce simt, dar nu stiu, comunicarea mea este nefondata
  • ceva ce simt, dar nu pun în practică, comunicarea mea este ipocrită
  • ceva ce pun în practică dar nu știu, comunicarea mea este bazată pe prezumpții
  • ceva ce fac, dar nu simt, comunicarea mea este mecanică

(Maxwell, 2010, p. 63)

De fiecare dată când vorbim despre ceva nu transmitem doar simple cuvinte. Tocmai de aceea diferă atât de mult comunicarea scrisă de cea verbală, de exemplu. Transmitem emoții, transmitem starea în care ne aflăm în acel moment. Sunt situații în care angajații unei companii prezintă produsele sau serviciile lor și îți poti da seama că nu cred în ceea ce spun. Se poate ca valorile lor reale să nu corespundă cu valorile acelei companii. În familie de exemplu, dacă părinții îi spun copilului că ar trebui să citească mai multe cărți și să se uite mai puțin la televizor, dar ei nu acționează astfel, nu citesc cărți iar seara se relaxează la televizor atunci în mod clar va exista o ruptură între comunicarea dintre părinte și copil.

Este important să credem în ceea ce spunem, cuvintele noastre să fie vii și faptele să fie pe măsura cuvintelor. Astfel vom putea cu adevărat stabili relații cu cei din jurul nostru.


Voi aplicați aceste 3 elemente în comunicarea voastră? La birou, în familie, cu prietenii? Vă vin în minte situații în care comunicarea dintre voi și altă persoană a fost întreruptă de lipsa unuia dintre aceste 3 elemente?

Pentru aceia dintre dumneavoastră care în momentul de față sunt în căutarea unei noi oportunități profesionale, mai jos puteți regăsi o scurtă descriere a celor mai recente posturi pe care noi le avem disponibile. Poate pentru dumneavoastră sau pentru unul din prietenii dumneavoastră, unul dintre anunțurile de mai jos reprezintă un prim pas spre o schimbare profesională.

În domeniul ingineriei:

Pentru o fabrică din domeniul automotive din Sibiu suntem în căutare unui Responsabil control, o persoană cu atenție mare la detalii și bune abilități de lucru în echipă. 
Tot în cadrul fabricii de mai sus, căutăm o persoană care să își dorească să lucreze pe un post de Inspector Calitate. Este importantă experiența anterioară pe un post similar.
Suntem de asemenea, în căutarea unui Șef de Schimb, o persoană cu bune abilități de coordonare a unei echipe și cu experiență într-un mediu de producție.   

Pentru o fabrică din Sibiu ce produce cabine folosite in constructia autovehiculelor si a utilajelor suntem în căutare de Ingineri proiectanți

Pentru o fabrică din Sibiu ce se va deschide în curând, pentru departamentul de Dezvoltare, suntem în căutarea unui Dezvoltator Hardware

Pentru o companie de origine germană ce are ca activitate prelucrarea metalelor suntem în căutare de OPERATORI CNC IN SCOLARIZARE CU RELOCARE IN SIBIU

În domeniul vânzărilor:

Dacă sunteți din Sibiu și sunteți o persoană activă și reușiți să legați relații de lungă durată cu clienții dumneavoastră, am fi bucuroși să discutăm mai multe detalii despre un post de Reprezentant de Vânzări pentru Job Connect. Suntem în căutarea unei persoane care să facă serviciul nostru de recrutare mai cunoscut.

Sunteți vorbitor de limbă germană și sunteți obișnuit să o folosiți în contactul telefonic cu potențiali clienți? Căutăm o persoană care să facă Telesales în limba germană și să ne ajute să facem mai vizibil serviciul nostru de recrutare în rândul angajatorilor din Germania.

Alte posturi interesante în domeniul vânzărilor sunt disponibile în mai multe zone din țară (Zonele de Sud, Centru, Nord, Nord-Est). Suntem în căutare de Reprezentanți de vânzări în domeniul electric
Pentru o companie din Sibiu ce se ocupă cu comercializare de pânze folosite în industria prelucrării lemnului suntem în căutarea unei persoane entuziaste și pasionată de domeniul vânzărilor care să ocupe postul de Reprezentant de vânzări pentru zona Transilvaniei. 
Pentru cei interesați de domeniul imobiliar avem disponibil un post de Asistent Manager Vânzări. Postul presupune consilierea clienților până la semnarea contractelor și implicarea în diverse negocieri. 

Alte domenii:
Pentru activitate de dactilografiat - transcriere texte după dictare, dorim să intrăm în contact cu buni cunoscători ai limbii germane. 
Pentru o companie din domeniul imobiliar suntem în căutarea unei persoane proactive, entuziaste și care să aibă cunoștințe în domeniul construcților, pentru postul de Project Manager

Vă doresc o săptămână cu zile frumoase!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu