joi, 26 noiembrie 2015

Încotro ne îndreptăm atenția? Spre noi sau spre ceilalți?

Bine v-am regăsit!

Primul principiu pe care îl vom aborda pentru a putea înțelege cum să stabilim relații este focusarea atenției noastre în totalitate către persoana, grupul, publicul căruia ne adresăm.

Citind paginile acestui capitol mă gândeam la situații din viața mea care se potrivesc ideilor exprimate în carte. Atât din postura de orator cât și din postura de spectator am putut trăi pe propria piele destule situații în care nu reușeam să stabilesc relații cu cei din jurul meu. De-a lungul timpului am experimentat mai adesea rolul de spectator sau de ascultător și întotdeauna am preferat oamenii care știau să se apropie de mine. Cred că acest lucru este valabil în cazul tuturor. Încă din școală sau facultate am avut profesori care știau să se facă ascultați și la cursul cărora sala era plină și profesori care deși erau foarte bine pregătiți în domeniul lor, nu reușeau să atragă atenția studenților. Întotdeauna m-am întrebat de ce se întâmplă acest lucru și acum înțeleg un pic mai bine.

John Maxwell scrie că există oameni care se concentrează pe propria persoană atunci când vorbesc cu cineva sau se adresează unui public și persoane care se concentrează pe cei din fața lor și sunt cu adevărat preocupați de intereselor lor. Să deținem abilitatea de a ne concentra exclusiv pe cei cărora ne adresăm și să nu ne mai preocupe propria persoană nu este tocmai ușor. Fiecăruia dintre noi îi place să se simtă important, să primească aprecieri, laude și mulțumiri. Atunci când ne concentrăm mai ales pe acestea și pe imaginea noastră în fața celor cu care discutăm, există mari șanse să eșuăm în a stabili o relație cu aceștia.

Această situație o putem întâlni adesea și în mediul de afaceri. Sunt destule companii care pun foarte mare accent pe imaginea lor, pe tot felul de inovații și noi produse și omit să afle adevăratele nevoi ale clienților. Sunt acele companii care lansează un produs și prin acela încearcă să creeze o nouă nevoie consumatorilor înloc să afle nevoile consumatorilor și să creeze un produs pentru acestea.

Dacă vrei să stabilești legături cu ceilalți nu trebuie să te gândești la tine. Dacă vrei să schimbi punctul de concentrare, din interior spre exterior, încetează să te mai gândești la tine și orientează-te către ceilalți.” (Maxwell, 2010, p.43)

Maxwell consideră că există câteva aspecte care ne blochează abilitatea de a ne orienta mai mult spre ceilalți decât spre propria persoană.

Imaturitatea

Maturitatea nu vine odată cu vârsta; câteodată vârsta vine de una singură.” (Maxwell, 2010, p.45)

Maturitatea, spune Maxwell, este capacitatea noastră de a ne concentra atenția asupra intereselor celor din jurul nostru și de a acționa în folosul lor.

Oamenii imaturi sunt asemenea unor copii. Nu reușesc să vadă dincolo de interesele lor și au întodeauna senzația că lumea se învârte în jurul lor. Nu țin cont de nevoile celor din jur și se preocupă mai ales de propria persoană.

Tuturor ni se întâmplă să fim astfel de persoane în anumite momente din viață. Dacă vrem să stabilim relații cu cei din jurul nostru va trebui să ne educăm această caracteristică și să învățăm să fim mai deschisi către ceilalți.

Ego-ul

Este un impediment cu care se confruntă mai ales cei care țin discursuri în fața unor grupuri. Cum ar fi profesorii despre care discutam la începutul articolului. Atunci când ne pregătim discursul este bine să ne gândim mai ales la cei care îl vor asculta și mai puțin la cum să facem discursul astfel încât să primim noi apreciere, să fim noi cei lăudați.


Faptul că nu reușim să apreciem pe nimeni

Pentru a putea stabili relații cu ceilalți este important să le oferim apreciere, să ne apropiem de ei.

Putem începe cu persoanele pe care le întâlnim zilnic dar despre care poate nu știm mai nimic. Un zâmbet sau o urare de bine vânzătoarei din magazinul de unde ne cumpărăm covrigi în fiecare zi, este un gest care arată că suntem interesați de persoanele din jurul nostru. Întocmai acestui exemplu, sunt sigură că și voi vă întâlniți zilnic cu persoane despre care nu cunoașteți mare lucru. Este un bun exercițiu de stabilire a relațiilor cu ceilalți să încercați să le oferiți o apreciere sau să arătați interes față de persoana lor.

Nesiguranța

Adesea, este de părere Maxwell, imaturitatea și egoismului au în spatele lor, motive de nesiguranță de sine. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, mai ales în cazul discursurilor în fața unui public, un orator nesigur pe el, va căuta mereu aprobare din partea publicului, va căuta să impresioneze, va fi mai preocupat de propria persoană. Astfel se crează un cerc vicios care ne împiedică să stabil relații cu ceilalți.


Vă invit să vă gândiți la aceste aspecte, cât de mult se regăsesc ele în viața voastră și cât de mult vă doriți să le schimbați. Dacă vă veți dori îndeajuns de mult și veți face pași concreți în sensul acesta, sunt convinsă că vă veți apropia din ce în ce mai mult de abilitatea de a stabili relații.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care în momentul de față sunt în căutarea unei noi oportunități profesionale, mai jos puteți regăsi o scurtă descriere a celor mai recente posturi pe care noi le avem disponibile. Poate pentru dumneavoastră sau pentru unul din prietenii dumneavoastră, unul dintre anunțurile de mai jos reprezintă un prim pas spre o schimbare profesională.

În domeniul ingineriei:

Pentru o fabrică din domeniul automotive din Sibiu suntem în căutare unui Responsabil control, o persoană cu atenție mare la detalii și bune abilități de lucru în echipă. 
În cadrul aceleași fabrici suntem în căutarea unui Inginer de proces, o persoană cu studii tehnice, bune abilități de analiză și comunicare.
Tot în cadrul fabricii de mai sus, căutăm o persoană care să își dorească să lucreze pe un post de Inspector Calitate. Este importantă experiența anterioară pe un post similar.
Suntem de asemenea, în căutarea unui Șef de Schimb, o persoană cu bune abilități de coordonare a unei echipe și cu experiență într-un mediu de producție.   

Pentru o fabrică din Sibiu ce produce cabine folosite in constructia autovehiculelor si a utilajelor suntem în căutare de Ingineri proiectanți

Pentru o fabrică din Sibiu ce se va deschide în curând, pentru departamentul de Dezvoltare, suntem în căutarea unui Dezvoltator Hardware

Pentru o companie de origine germană ce are ca activitate prelucrarea metalelor suntem în căutare de OPERATORI CNC IN SCOLARIZARE CU RELOCARE IN SIBIU

În domeniul vânzărilor:

Dacă sunteți din Sibiu și sunteți o persoană activă și reușiți să legați relații de lungă durată cu clienții dumneavoastră, am fi bucuroși să discutăm mai multe detalii despre un post de Reprezentant de Vânzări pentru Job Connect. Suntem în căutarea unei persoane care să facă serviciul nostru de recrutare mai cunoscut.

Sunteți vorbitor de limbă germană și sunteți obișnuit să o folosiți în contactul telefonic cu potențiali clienți? Căutăm o persoană care să facă Telesales în limba germană și să ne ajute să facem mai vizibil serviciul nostru de recrutare în rândul angajatorilor din Germania.

Alte posturi interesante în domeniul vânzărilor sunt disponibile în mai multe zone din țară (Zonele de Sud, Centru, Nord, Nord-Est). Suntem în căutare de Reprezentanți de vânzări în domeniul electric
Pentru o companie din Sibiu ce se ocupă cu comercializare de pânze folosite în industria prelucrării lemnului suntem în căutarea unei persoane entuziaste și pasionată de domeniul vânzărilor care să ocupe postul de Reprezentant de vânzări pentru zona Transilvaniei. 
Pentru cei interesați de domeniul imobiliar avem disponibil un post de Asistent Manager Vânzări. Postul presupune consilierea clienților până la semnarea contractelor și implicarea în diverse negocieri. 

Alte domenii:
Pentru activitate de dactilografiat - transcriere texte după dictare, dorim să intrăm în contact cu buni cunoscători ai limbii germane. 


Să ne recitim cu bine data viitoare!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu